Přehled možných dílů, úprav a komponentů, které lze dodat ke kráječi/krouhači zelí a zeleniny KRZ – 400. Jsou zde v přehledu zahrnuty obrázkové galerie jednotlivých komponentů a jejich stručný popis. Pokud máte jakýkoli dotaz – neváhejte nás kontaktovat!
Stručný přehled vlastností nožů a struhadel
Níže pak konkrétněji k jednotlivým diskům
1. Struhadla:
Struhadlo 4 mm (standard)
– strouhání mrkve, dýní a brambor
Struhadlo 3 mm (jemné)
– strouhání sýra a mrkve
Struhadlo 6 mm (silné)
– hobliny brambor, krájení zelí na drť a mletí papriky, stejně jako mletí a drcení produktů, jako jsou kukuřičné vločky, sušené ovoce, ořechy.
Struhadla v detailu
2. Krájení zeleniny na plátky.
Krájení zeleniny na plátky na kráječi lze provést dvěma způsoby:
- s náhodnou orientací – v tomto případě je třeba mít upravený tvar násypky, která bude vytvářet vhodné podmínky a bude tvořit přítlak na plátkovanou zeleninu – je nutno stroji upravit – SPECIÁLNÍm chapadlem pro kulatou zeleninu
- vertikálně – řezání ve svislé poloze vyžaduje použití přídavného nástavce pro násypku. Skládá se z několika vodicích trubek, není problém i větších průměrů, průměry trubek lze vyrobit podle přání zákazníka. Při krájení touto metodou je také nutné zeleninu ručně vložit do otvorů, což se projevuje sníženou účinností.
Vertikální násypka zajišťující orientaci surovin na vytváření plátků.
Dvou-nožový kotouč
se vyznačuje nižší účinností, ale má úpravu tloušťky řezu. Je možné krájet plátky o tloušťce 0 – 10 mm.
Galerie:
3. Řezací kotouče:
Ke krájení lze použít dva řezací kotouče. Základní řezací kotouč dodávaný do kráječe zelí KRZ – 400 je vyroben z litiny. Za příplatek je možno dokoupit NEREZOVÝ disk. Disk je standardně osazen 5ti noži:
– Řezací kotouč s 5 noži poskytuje vysokou účinnost, je univerzální, lze jej použít na krouhání zelí, cibule, čínského zelí atd. Neexistuje žádné výškové nastavení řezu, tento disk se objednává pro konkrétní tloušťku.
Standardní tloušťka řezu je 1,3 mm – pro bílé hlávkové zelí.
Tento disk dokáže krájet plátky o tloušťce 0 – 4 mm. Pokud máte specifický požadavek na tloušťku, lze jej upravit přesně na míru v daném rozpětí. Kotouč zobrazený na obrázku má systém rychlé montáže a je vyroben na nerezové základně.
Řezací nože Coleslaw – disk Coleslaw
Nože svým jedinečným tvarem nabízejí možnost krájet a krátit nudličky zelí na velikost 3-4 cm.
4. Třecí struhadlo
Další aplikací je mletí a tření zeleniny drtícím struhadlem. Vytváří “kaši”, je vynikající pro snadné rozetření a přípravu pyré z jablek, broskví, nektarinek, mrkve, brambor, zázvoru a podobně. Bez pecek a semínek..
Třecí struhadlo
5. Úpravy košů a násypek
Standardní násypka je bez geometrických úprav, kolmá na nože, nízká – výška pouze 14 cm, rozděluje disk na dvě poloviny a má tvar písmene “S”. Je vhodná pouze pro krájení zelí.
Pro jiné aplikace je nutné využít geometrických modifikací násypek zajišťující správný přítlak krájených surovin a zamezení jejich otáčení a poskakování v násypce.
Úpravy chapadel násypky
- Univerzální chapadlo – vhodné na krájení zelí, plátků, strouhání hoblin
- pro náhodné krájení nebo tření
- Speciální chapadlo – na krájení kulaté zeleniny, krájení plátků, hoblin, tření, zvyšuje efektivitu
- NEVHODNÉ pro zelí
- zabírá 50 % plochy násypky
- NUTNÉ pro práci se STRUHADLY!
Vyšší koš násypky
Úpravu násypky lze vyřešit dvěma způsoby – výběrem zvýšení násypky nebo zvolením nástavce – konického trychtýře pro snadné sypání produktů.
- Vyšší násypka – výška koše 37 cm. Výšku je možné individuálně upravit dle přání – nutnost nacenění u výrobce.
- Konický trychtýř – průměr 75 cm, včetně úpravy chapadla.